Webinar "Accelerated Simulations for Engineers." | July 11 2024 3.30 - 4.30 pm (CET)

De baten van groen in integraal perspectief

‘Groen draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid, gezondheid, klimaatadaptatie, klimaatmitigatie en biodiversiteit’ aldus Ton de Nijs van RIVM in een interview voor de Atlas Natuurlijk Kapitaal 

Samen met RIVM maakt Tygron het mogelijk om ook deze baten van groen inzichtelijk te maken, en direct mee te nemen bij het afwegen van alternatieven voor de inrichting van een wijk.’

 

De door het RIVM ontwikkelde Groene Baten Planner is via de API, met behulp van open standaarden, gekoppeld aan het Tygron Geodesign Platform. De eerste versie van de koppeling wordt ingezet voor het verkennen van een klimaatbestendige inrichting van een wijk in Amersfoort. De impact van maatregelen zoals het vergroenen van daken of schoolpleinen, het planten van bomen of het aanleggen van waterdoorlatende parkeerplaatsen wordt zichtbaar gemaakt in termen van de groene baten. Maar ook de impact op de gevoelstemperatuur, wateroverlast of wat dit doet met de ruimte voor parkeerplaatsen worden inzichtelijk. Het doel is dat deze inzichten gesprekken met bewoners over de inrichting van hun wijk gaan ondersteunen. Zie voor een sneak preview in dit project:

In Tygron’s 3D interface kan een scenario worden ingeladen of ingetekend, en dit kan direct worden doorrekend door de Groene Baten Planner van het RIVM. De planner stuurt de resultaten direct weer terug en deze worden zichtbaar in Tygron. Het Tygron Geodesign Platform rekent ook direct de impact van het scenario door op ander relevante aspecten zoals hittestress, wateroverlast en parkeerruimte . Zo wordt het maken van een integrale afweging ondersteund.

In deze video gaat DiS Geo in gesprek met het RIVM, de gemeente Zwolle, ESRI Nederland en Tygron over het ontstaan van de Groene Batenplanner:

https://www.geobasisregistraties.nl/basisregistraties/doorontwikkeling-in-samenhang/inspirerend-gebruik/groene-batenplanner

Zie voor meer info:
Met een druk op de knop kun je straks in 3D zien wat ‘groen’ waard is – Innovation Origins

https://innovationorigins.com/en/digitalization-and-measurement-of-the-value-of-green-space-is-on-the-rise/

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.