Webinar "Accelerate Your Engineering Simulations with the Tygron Platform." | July 11 2024 3.30 - 4.30 pm (CET)

De gemeente Montfoort visualiseert toekomstige Fitroute in het Tygron Platform

Inactieve mensen in beweging krijgen is één van de grootste uitdagingen in de Nederlandse samenleving. In de Gemeente Montfoort is de stichting Montfoort Vitaal daar op gefocust. Zij proberen allerlei initiatieven te ontwikkelen om de inwoners van de gemeente in beweging te krijgen. Één daarvan is de aanleg van een toekomstige “fitroute”. In dit artikel lees je hoe, op basis van data, deze fitroute tot stand is gekomen.

Mensen in beweging krijgen kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Bij Montfoort Vitaal wordt er gefocust op vitaliteit.

John van Echtelt van Montfoort Vitaal:

“Wij hebben als doelstelling om twee vitale levensjaren toe te voegen aan de levensverwachting van de inwoners van de Gemeente Montfoort. De aanleg van een speciale fitroute moet daarbij gaan helpen.”

 

Daarnaast richt Montfoort Vitaal zich met haar activiteiten op de uitvoering van het Vitaliteitsakkoord van de Gemeente Montfoort. De fitroute voldoet aan verschillende punten in dit akkoord, zoals een inclusief beweegaanbod voor iedere inwoner van de gemeente. De route is veilig en toegankelijk voor iedereen. De jeugd leert goed bewegen door de instructievideo’s. Ten slotte draagt de route bij aan een positieve en gezonde beweegomgeving.

De inspiratie voor de fitroute is gehaald uit de Vijfwal sportroute in Houten. Deze kun je hier vinden. Je vindt langs deze route allerlei materialen, die in het dagelijks leven voorkomen en gebruikt worden. Dat betekent dat deze route is gerealiseerd met een minimale investering wat betreft kosten en middelen. Dat heeft alsnog een uitdagende route van bijna 5 kilometer opgeleverd.

Montfoort is ten opzichte van Houten een stuk kleiner en dat levert een uitdaging op als het gaat om de juiste route bepalen. Aan de hand van bepaalde voorwaarden, zoals veiligheid en bereikbaarheid, is de route met de open data van Tygron gesynchroniseerd door middel van het inlezen van de route met de applicatie Strava. Het bepalen van de route door middel van deze data is goed gelukt.

Joris van Rossum van Montfoort Vitaal:

“Deze 4,25 kilometer lange fitroute loopt dwars door Montfoort. Je komt langs plekken met speeltoestellen voor kinderen, waardoor het voor iedere leeftijdscategorie geschikt is. Elk punt is een opstartpunt en de route is gemakkelijk op te splitsen. Je kan de route wandelend of hardlopend afleggen. Ieder op zijn eigen niveau.”

De route is via de app Strava in het Tygron Geodesign Platform ingelezen en dat levert het volgende resultaat op:

Op deze manier is het mogelijk om gedetailleerd verder te analyseren wat het effect van deze Fitroute op de beweegvriendelijkheid van de Gemeente Montfoort is. Daarnaast wordt er getracht om het draagvlak binnen de gemeente te vergroten door middel van een onderzoek naar de behoefte van bewoners voor een dergelijke Fitroute. Eventuele inzichten uit dit onderzoek over de te plaatsen startpunten kunnen worden meegenomen in de uitwerking van een volgende video.

John van Echtelt:

“Tot dusver zijn we erg tevreden over de gang van zaken en kunnen we niet wachten op het uiteindelijke resultaat.”

Op dinsdag 15 juni is het Vitaliteitsakkoord 2.0 tijdens een feestelijke bijeenkomst ondertekend.
Het Vitaliteitsakkoord bevat de afspraken tussen sportverenigingen, organisaties uit onderwijs, zorg en welzijn, het bedrijfsleven en de gemeente. In Montfoort gaan we voor samen gezond bewegen én het versterken van de sportaanbieders. De fitroute is dus onderdeel van de uitwerking van dit prachtige akkoord.

Bron: Ronald Hoogendoorn
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.