Webinar "Accelerated Simulations for Engineers." | July 11 2024 3.30 - 4.30 pm (CET)

De invloed van simulatiesoftware op het publieke beheer

Afstudeeronderzoek bij Tygron

Als student Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht wilde ik de theoretische kennis die ik tijdens mijn studie had opgedaan graag toepassen op een echt fenomeen. Mijn academische interesse in data, serious-gaming en smart cities was iets waar ik mijn volledige aandacht aan wilde besteden bij het werken aan mijn afstudeerproject. Ik was dan ook erg enthousiast om mijn onderzoeksstage bij Tygron te kunnen doen, waar ik kon onderzoeken hoe simulatiesoftware invloed heeft op de moderne stadsplanning en het bestuur.

Met de Omgevingswet in zicht is er een overvloed aan technische innovaties ontwikkeld in de hoop de stadsplanning te helpen en het voor de burgers gemakkelijker te maken om zich aan de nieuwe wetten te houden. De voordelen die dergelijke innovaties met zich meebrengen zijn vaak veelbelovend, maar er is weinig kritische reflectie geweest over de implicaties van dergelijke tools. In die context was het voor mij zeer interessant om het Tygron Platform te analyseren. De onderzoeksvragen die richtinggevend waren voor mijn onderzoek waren de volgende:

  • Hoe gaan verschillende gebruikers om met de software?
  • Wat communiceert de tool met de gebruikers met verschillende niveaus van expertise en datageletterdheid?
  • Welke gevolgen (uitdagingen en voordelen) heeft simulatiesoftware voor de bredere sociale praktijk, het bestuur en de stedenbouw?

Om deze vragen te beantwoorden heb ik tijdens mijn stage expertinterviews gehouden met de gebruikers van het Tygron Platform. Mijn onderzoeksmethoden, theoretisch kader en de onderzoeksresultaten worden uitvoerig besproken in mijn masterscriptie die hier te raadplegen is:

http://dspace.library.uu.nl/handle/1874/399100

Related posts

Weekly Tutorial

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.