Webinar "Accelerated Simulations for Engineers." | July 11 2024 3.30 - 4.30 pm (CET)

Tauw maakt de ruimtelijke inpassing van wind- & zonne-energie in drie dimensies beleefbaar

Tauw ondersteunt de Regionale Energiestrategie (RES) Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid met de ruimtelijke inpassing van wind- & zonne-energie.

Dertig energieregio’s in Nederland onderzoeken in het kader van de RES in welke gebieden zij het best duurzame energie kunnen opwekken om in 2050 energieneutraal te zijn. In dit proces dienen afwegingen zorgvuldig gemaakt te worden. Daarom worden stakeholders, initiatiefnemers en bewoners betrokken bij dit proces.

Bijna een jaar voordat de definitieve RES 1.0 op 1 juli 2021 gereed moet zijn, moest de concept RES van elke energieregio zijn ingediend. Die was in eerste instantie 1 juni, maar door de Corona-crisis is deze deadline uitgesteld tot 1 oktober. Tijdens het traject tot het komen van de concept RES bood Tauw interactieve ontwerpsessies aan waarbij de 3D omgeving van Tygron werd gebruikt om snel de ruimtelijke inpasbaarheid van wind- en zonne-energie te onderzoeken en inzichtelijk te maken. Daarnaast werden onder andere ook 3D animaties voor wind- & zonne-energie aangeboden. Deze 3D animaties werden ook gemaakt in Tygron.

Interactieve ontwerpsessies

Een interactieve ontwerpsessie biedt inzicht in de ruimtelijke inpasbaarheid van wind- en zonne-energie, in relatie tot bestaande ruimtelijke restricties voor wind en/of zon vanuit wet- en regelgeving. Als voorbereiding op de sessie laadt Tauw het zoekgebied in het Tygron platform. Daarnaast worden de beperkende contouren voorbereid in het Tygron platform.

Tijdens de ontwerpsessie wordt met behulp van de 3D omgeving van het Tygron Platform een nieuw initiatief van wind of zon getekend. Deze suggesties leveren de aanwezige stakeholders aan. Beperkende contouren vanuit de huidige situatie zijn direct zichtbaar in de 3D omgeving, denk hierbij aan de minimale afstand van windmolens tot woningen en buisleidingen.

Een interactieve Tygron sessie kan worden ingezet voor gemeenten en initiatiefnemers om inzicht te verkrijgen in de verschillende opstellingen en ruimtelijke effecten die hen te wachten staan. De interactieve sessies hebben met succes plaatsgevonden bij de gemeenten Haarlem en Diemen. 

3D animatie wind- en zonne-energie

Net als bij de interactieve ontwerpsessies gebruikt Tauw voor de 3D animaties ook de 3D omgeving van het Tygron platform. Deze worden gebruikt om op eenvoudige wijze wind- en zonne-energie ruimtelijk inzichtelijk te maken voor een groot publiek. Tauw voorziet hierin door de zoekgebieden vanuit Tygron te vertalen naar een 3D film. De film laat opstellingen vanuit verschillende camerahoeken zien, zoals vanaf ooghoogte en vogelvlucht en van veraf en dichtbij. Zo kunnen opstellingen ook in relatie tot elkaar ruimtelijk verkend worden.

De 3D animaties zijn ingezet voor de gemeenten Amsterdam en Diemen en voor de deelregio’s  Gooi & Vechtstreek en IJmond-Kennemerland. Deze 3D animaties werden getoond op bewonersavonden en werden zeer positief ontvangen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.