Webinar "Accelerate Your Engineering Simulations with the Tygron Platform." | July 11 2024 3.30 - 4.30 pm (CET)

Doorbraak Noordersluis ter lering en vermaak

Naast al het serieuze werk dat wordt gedaan met het Tygron Platform is er ook ruimte voor entertainment. Zoals deze ‘What if… casus’ van Waterschap Zuiderzeeland.

Na de Waterschapsverkiezingen van van 20 maart kregen alle waterschappen in Nederland een nieuw bestuur. Veelal keerden dezelfde gezichten terug, maar er kwamen natuurlijk ook een hoop nieuwe bestuursleden bij. Om de nieuwelingen te laten kennismaken met de werkzaamheden en het werkgebied besloten Marijke Visser en Rumanah Phentaphati van Waterschap Zuiderzeeland -als onderdeel van een groter kennismakingsprogramma- het Tygron Platform in te zetten voor een bijzondere speurtocht.

Marijke Visser – Adviseur Waterveiligheid Waterschap Zuiderzeeland

Marijke Visser legt uit: “Een van de vragen bij gemaal Wortman was wat er zou gebeuren als de naastgelegen Noordersluis het zou begeven. Waar zou de overlast het grootst zijn?” Voor het antwoord gebruikten ze het Tygron Platform, zowel voor de berekeningen als de visualisatie. Visser: “Het was voor ons de eerste keer dat we een filmpje maakten in het platform en we hebben er wel een paar middagen over gedaan. Door tijdsdruk is het resultaat niet helemaal optimaal, maar zijn we eigenlijk best tevreden.”

Visser en Phentaphati gingen uit van de aanname dat de sluisdeuren het begeven, maar dat de sluis zelf het zou houden, waardoor er dus geen bresgroei optreedt. De bestuurders kregen de vraag waar de overlast het ergst is. Visser: “De overstroming zoals die berekend is, duurt 12 uur omdat we veronderstellen dat we de sluiskolk in die tijd weer dicht hebben.” Dan lachend: “Of dat in het echt ook zo is moeten we nog maar afwachten!”

In het filmpje vliegt de camera vanaf vliegveld Lelystad over Lelystad langs een paar locaties van het Waterschap Zuiderzeeland (zoals het waterschapshuis, AWZI en het gemaal). Bekijk het filmpje en zie of u het antwoord weet.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.