Webinar "Accelerate Your Engineering Simulations with the Tygron Platform." | July 11 2024 3.30 - 4.30 pm (CET)

Student use case: 3D informatie bij provinciale vraagstukken

Voor deze afstudeeropdracht zijn twee studenten bezig geweest met het onderzoeken van de meerwaarde van 3D informatie binnen provinciale vraagstukken. Eén van de uitgevoerde projecten stond in het teken van klimaatadaptatie, waarbij de Tygron Engine is ingezet.

Door: Stan Keukens & Tycho Levels

Opleiding: Geo Media & Design aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch

In opdracht van: Provincie Gelderland

Vraagstuk

De van Muijlwijkstraat is een straat gelegen tussen het centrum van Arnhem en station Velperpoort. Deze straat zal heringericht worden door de gemeente Arnhem, omdat deze voornamelijk uit steen bestaat. Hierdoor zijn er momenteel een aantal problemen zoals regelmatig wateroverlast vanuit Velperpoort en een hoge hittestress (voornamelijk aan de centrumzijde). Om dit probleem op te lossen kan onder andere de stoep smaller worden gemaakt en kan een overbodige busbaan worden verwijderd, waardoor er meer ruimte voor groen en water ontstaat.

De gemeente Arnhem wilt graag een overzicht van de mogelijke maatregelen op basis van hittestress en waterberging. Daarnaast willen ze ook graag de effectiviteit van deze maatregelen weten. Op die manier kunnen ze met de burgers communiceren, welke maatregelen het beste in de straat kunnen worden toegepast om de problemen te verminderen. De provincie Gelderland hecht een steeds groter belang aan klimaatadaptie en wilt er graag voor zorgen dat gemeentes dit binnen hun projecten en plannen gaan toepassen. Voor hen is het de vraag of Tygron hierin een ondersteunende rol kan spelen. Aan de hand van de meerwaarde van Tygron voor de gemeente Arnhem bij de herinrichting van de van Muijlwijkstraat, kan op die manier ook de meerwaarde voor de provincie Gelderland bepaald worden.

Klimaatadaptatie

Met behulp van het Tygron Platform zijn allereerst doelstellingen opgesteld op het gebied van groen, hittestress en waterberging. Daarna zijn alle maatregelen en de effecten toegevoegd die mogelijk in de van Muijlwijkstraat kunnen worden toegepast. Uiteindelijk zijn deze maatregelen toegevoegd aan de straat om te bepalen wat het effect is op de omgeving.

Conclusie

Uiteindelijk blijkt uit het onderzoek dat het Tygron Platform het beste ingezet kan worden bij de oriënterende fase voor het informeren naar de burgers. De software geeft een globaal beeld van de knelpunten in het projectgebied, van de effecten van bepaalde maatregelen en van de doelstellingen. Daarnaast kunnen aanpassingen heel snel doorberekend worden, waardoor er interactief met de software gewerkt kan worden. Met behulp van deze software krijgen burgers een beter beeld van het belang van de herinrichting, waardoor er meer input verkregen zal worden voor mogelijke oplossingen. Hiermee kunnen uiteindelijk meer weloverwogen beslissingen gemaakt worden.

De gemeente Arnhem is enthousiast over de mogelijkheden van de software en gaat graag samen met de provincie Gelderland in gesprek over het gebruik hiervan. Voor de provincie Gelderland betekent dit, dat de Tygron Engine inderdaad een bruikbaar hulpmiddel is om klimaatadaptatie te stimuleren bij gemeentes.  

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.