Webinar "Accelerate Your Engineering Simulations with the Tygron Platform." | July 11 2024 3.30 - 4.30 pm (CET)

Tijdens de Geoweek maken scholieren kennis met Geodesign

Het Tygron kantoor in Den Haag werd eind mei bezocht door groepen 1 en 2 van plaatselijke middelbare scholen in het kader van de GeoWeek. Dertig brugklasleerlingen kregen de kans om te werken met het Tygron Geodesign Platform.

Tijdens de GeoWeek kunnen leerlingen in hun eigen omgeving kennis maken met de praktijk van geo. Professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector organiseren een bedrijfsbezoek, veldwerk of gastles en delen zo hun expertise. Door ‘zelf te doen’ kunnen leerlingen de leuke en technische kanten van het vak aardrijkskunde en de beroepspraktijk van geografie ontdekken.

Slopen

Op het Tygron kantoor in Den Haag werkten de leerlingen in tweetallen aan scenario’s zoals die ook in de praktijk kunnen voorkomen. Allereerst laadden ze in het Tygron Platform een gebied in dat ze kennen en vervolgens mochten ze aanpassingen doen op het gebied van woningbouw, infrastructuur of groenvoorziening, eigenlijk wat hun fantasie ze ook ingaf. En dat hebben we geweten!

De meeste groepjes kozen voor hun eigen woonwijk of de locatie van de school. Daar werd in eerste instantie rigoureus gesloopt. Opvallend vaak ging het schoolgebouw tegen de vlakte. In de eigen woonwijk werd het ouderlijk huis juist gespaard en moest de omliggende bebouwing plaats maken voor meer groen of in een enkel geval ‘een enorm buitenzwembad’. Anderen zochten de grenzen op van de engine en bouwden enorme flatgebouwen of torens.

Geen zon

Na het veranderen van de omgeving werd gekeken naar de gevolgen. Wat betekent bijvoorbeeld het aanleggen van een buitenzwembad ter grootte van een woonwijk? Het blijkt wonderen te doen voor hittestress. Maar waar moeten al die gezinnen heen die door de sloop hun huis zijn kwijtgeraakt? En in het geval van de nieuw verrezen flatgebouwen blijkt dat door de slagschaduw de wijken erachter de zon niet meer zien. Ook zijn de wegen niet meer toereikend voor al het toegenomen verkeer van de bewoners.

Op deze manier kregen de leerlingen direct te zien dat elke verandering consequenties heeft en dat stadsplanning een constante afweging is tussen economische en ecologische belangen. Belangrijke lessen die door de 3D visualisatie en het bedieningsgemak van het Tygron Platform door de meeste leerlingen als ‘heel leuk’ werd ervaren.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.