Webinar "Accelerated Simulations for Engineers." | July 11 2024 3.30 - 4.30 pm (CET)

Student use case: Hitteproblematiek in Groningen

De gevolgen van hittestress zijn nog niet bij iedereen bekend. Daarom maakte Kees van der Molen de hitteproblematiek in Groningse wijken inzichtelijk voor mensen die niet bekend zijn met het fenomeen.

Door: Kees van der Molen
Opleiding: Hanzehogeschool Groningen
in opdracht van: Sweco

“Voor mijn scriptie Civiele Techniek aan de Hanzehogeschool Groningen, heb ik onderzoek gedaan naar het effect van hittebeperkende maatregelen in de openbare ruimte. Daarvoor heb ik de hitteproblematiek in de wijken De Indische Buurt en De Hoogte in Groningen onderzocht.

Tijdens gesprekken met bewoners, beleidsmedewerkers en hulporganisaties die actief zijn in de wijken, kwam al snel naar voren dat de gevolgen van hittestress nog niet bij iedereen bekend is. Daarom wilde ik naast een theoretische omschrijving ook hittestress in kaart brengen. We kunnen het wel hebben over hittestress, maar als we het niet inzichtelijk kunnen maken, wordt het lastig uitleggen aan mensen die niet bekend zijn met het fenomeen. Met die gedachte ben ik op zoek gegaan naar software die hittestress kan visualiseren.

Slim maar eenvoudig

Al snel kwam ik uit bij Tygron Engine. Zodoende heb ik contact gezocht met Hansje Hooghiemstra en mijn onderzoek voorgelegd. Op 4 april mocht ik bij Tygron Engine op kantoor komen waar ik een demonstratie heb gekregen. Na de demonstratie kon ik zelf met het programma aan de slag om de hittebeperkende maatregelen door te rekenen.

Doordat Tygron Engine een weergave maakt met een grote diversiteit kaarten, ontstaat een scherp beeld van het onderzoeksgebied. Aangezien de interface erg makkelijk in gebruik is, kan je snel zelfstandig aan de slag. Het was dan ook makkelijk de maatregelen uit mijn ontwerp in het model te plaatsen, waarna direct de effecten zichtbaar waren. Kortom, een slim maar eenvoudig te gebruiken programma om klimaateffecten in een projectgebied weer te geven.”

Related posts

Weekly Tutorial

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.