Verslag Grondwater COP 8 december 2020

De grondwater Community of Practice van dinsdag 8 december stond in het teken van de grondwatermodule in het Tygron Platform, waarbij zowel de nieuwste ontwikkelingen als gebruikerservaringen aan bod kwamen. De CoP begon met een welkomstwoord van Florian Witsenburg (CEO Tygron).

Maxim Knepflé (CTO Tygron) begint met een korte introductie over het Geodesign Platform van Tygron. Hierin legt hij onder andere uit hoe Tygron (geo)data verwerkt en gaat in op de werking van de API waarmee het Platform gekoppeld kan worden met data en andere modellen.

Maxim legt ook uit hoe de water module van Tygron tot stand is gekomen, vervolgd door de ontwikkelingen in de grondwater module die in 2020 tot stand zijn gekomen. De onderdelen die uitgelicht worden zijn: Supergrid Averaging, Kwel en Wegzijging, Evaporatie (met daarnaast ook zuurstofstress), WaterWijzer Landbouw, drainage en de nieuwe Combo Overlay. In deze combo overlay kunnen overlay resultaten gecombineerd kunnen worden en kunnen direct in het Platform berekeningen ermee uitgevoerd worden. Ook vertelt Maxim over het inladen van regenbuien over deelgebieden binnen een project.

Henk van Hardeveld van Waternet begint zijn presentatie met een overzicht van 8 jaar gebruik van de Tygron Watermodule. Hij vertelt hoe hij ooit uitgekomen is bij het Tygron Platform als oplossing voor de vragen die hij had voor (grond)water berekeningen. En hoe Waternet Tygron steeds meer is gaan gebruiken, door zowel projectleiders als hydrologen. Ook weidt hij uit over de verschillende toepassingen waarin hij het Platform gebruikt, zoals het integraal modelleren in de ATEK polder, de WaterWijzer landbouw, en het gebruik van de kwel module. Op 19 januari organiseert Henk namens Waternet een COP.

Jeroen van der Scheer van waterschap Vechtstromen begint zijn presentatie met de verschillende gebruiksdoelen van Tygron in zijn waterschap. Zoals: stedelijk gebied, kade/dijkbreuken, en natuurlijk het modelleren van de Vecht(stromen). De hoofdzaak van zijn presentatie is wateraanvoer (en de daar bijbehorende gewasopbrengst) in het Tygron Platform. Hij laat zien hoe hij met behulp van Tygron relatief snel een overzichtelijk model kan maken en laat zien hoe de Waterwijzer tool snel inzichten biedt.

Sara Eeman van Ingenieursbedrijf Aveco de Bondt start haar presentatie met een reflectie op het gebruik van Tygron binnen Aveco de Bondt in de laatste jaren en hoe het Tygron Platform steeds integraler werd. Ze gaat in op de toegevoegde waarde van het koppelen van water in de boven- en ondergrond. En hoe het begrijpen en benutten van het Platform kan helpen met de beantwoording van een breed scala aan vraagstukken (niet alleen hydrologisch).

De discussie gaat in op hoe Tygron-gebruikers die gewend zijn met andere applicaties te werken snel op weg geholpen kunnen worden. Maar ook wat er gedaan kan worden om gebruikers beter op te leiden.

Daarnaast gaat Maxim in op feedback van gebruikers. Hij verwacht dat in 2021 bij het ontwikkelwerk vooral de nadruk zal komen te liggen op het verbeteren van de user experience, nu het overgrote deel van de gevraagde functionaliteit in de Watermodule is geïmplementeerd.

Uiteindelijk sluit Florian de dag af en kunnen we terugkijken op een interessante middag met ruim 50 deelnemers van verschillende organisaties, vooral waterschappen en adviesbureaus.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.