De HAS Green Academy en Tygron sluiten partnerschap om praktijkgericht onderwijs te bieden over Digital Twins

De HAS Green Academy en Tygron hebben een partnerschap gesloten om onderwijs te bieden over digital twins, specifiek gericht op de leefomgeving. Deze digitale replica’s worden steeds belangrijker in ruimtelijke planning, waarbij ze helpen om gebieden te analyseren en visualiseren op basis van GIS-data. Hierbij kunnen bouwplannen worden ingevoerd en de impact ervan onmiddellijk worden berekend.

Deze technologische vooruitgang vereist een nieuwe werkmethodiek. In dit partnerschap zullen zowel studenten als professionals worden opgeleid om zich deze aanpak eigen te maken. De samenwerking omvat dan ook zowel de beroepsopleidingen als het reguliere onderwijs aan de HAS.

Beroepsopleidingen: Van GIS naar Digital Twin
Professionals kunnen speciale cursussen volgen over het creëren en gebruiken van Digital Twins. Monique Schoofs, Senior Adviseur Bedrijfsopleidingen van HAS Green Academy for professionals ziet veel kansen in de samenwerking de bedrijfsopleidingen die de HAS aanbiedt: “HAS Green Academy biedt diverse cursussen en programma’s aan over het geo-vakgebied. De Digital Twin is daarbij een relevant en actueel onderwerp. Beleidsmedewerkers en bestuurders willen namelijk beslissingen kunnen maken op basis van actuele geo-informatie.”

De HAS en Tygron hebben een cursus uitgewerkt voor GIS-professionals. Monique: “GIS-medewerkers kunnen met behulp van Tygron bestaande en toekomstplannen doorberekenen om de impact van deze scenario’s aantoonbaar te maken en te duiden. Dat biedt meerwaarde voor zowel de GIS-medewerkers als voor beleidsmedewerkers en bestuurders. Daarom is het ook een logische stap om de cursus samen met Tygron te ontwikkelen.”

Op de website van de HAS is meer informatie te vinden over de cursussen: https://www.has.nl/bedrijfsopleidingen/cursus-van-gis-data-naar-een-digital-twin/

HBO Opleiding Applied Geo-Information Science krijgt meer aandacht voor Digital Twins
Voor reguliere studenten omvat het partnerschap kennisdeling, gastcolleges en stageplekken binnen het vakgebied van digital twins. Bovendien wordt het Tygron Platform vanaf het studiejaar 2024-2025 een vast onderdeel van de vierjarige opleiding Applied Geo-Information Science, waar het gebruik van ruimtelijke data voor maatschappelijke vraagstukken centraal staat. Studenten krijgen via het Tygron Platform de kans om complexe ruimtelijke analyses uit te voeren op thema’s zoals klimaat, woningbouw, natuur en milieu.

Volgens Erik Dietvorst, Senior Lecturer Applied Geo-Information Science bij de HAS Green Academy, zijn de studenten enthousiast over de samenwerking. “In het begin moeten ze met hun GIS-kennis wel even wennen aan het platform. Maar zodra ze de basis beheersen, gaat het vloeiend. In eerste instantie is het met name het visuele aspect wat ze aanspreekt, later ook de mogelijkheden om integraal de impact van ruimtelijke ingrepen te kunnen berekenen. De beschikbare modellen, de rekenkracht en het ontwerpen van complexe analyses maken Tygron een meerwaarde voor ons AGIS-onderwijs. En, ook niet onbelangrijk, het benadert veel meer de beleving van deze generatie.” 

Onder de motorkap
Ook Maurits Dorlandt, Lecturer & Relation Manager Applied Geo-Information Science bij de HAS Green Academy, ziet veel voordelen in het nieuwe partnerschap. “De meerwaarde wordt nog versterkt door de mogelijkheden om verschillende scenario’s door te rekenen en de uitkomsten te bekijken door de bril van verschillende stakeholders. Dit opent de ogen van studenten die deze perspectieven nog aan het verkennen zijn. En het leert ze dat ze kritisch onder de motorkap moeten kijken, anders kunnen ze niet uitleggen wat ze hebben gedaan. Deze technologie is nodig om de uitdagingen van morgen te lijf te gaan.”

Vanuit Tygron is er sinds de oprichting in 2005 altijd veel aandacht voor samenwerking met onderwijs. Algemeen Directeur Florian Witsenburg benadrukt het belang van het vroeg leren omgaan met technologie. “De manier van werken bij overheden en bedrijven is toch vooral gericht op afdelingen. We zien dat er een nieuwe generatie professionals nodig is om die verschillende eilandjes binnen organisaties echt integraal te laten werken. Daarom is het voor ons zo belangrijk om samen met het onderwijs te zorgen dat de professionals van de toekomst worden opgeleid in de technologie van de toekomst.” 

Supercomputer
Het Tygon Platform is ontwikkeld om grote hoeveelheden data te integreren en analyseren. Daarvoor gebruikt het supercomputers met dezelfde achterliggende technologie als bijvoorbeeld ChatGPT. Florian Witsenburg: “Het Tygron Platform is speciaal ontwikkeld om grote ruimtelijke analyses uit te voeren. En dat werkt, ons platform wordt gebruikt in meer dan twintig landen en er draaien meer dan 30.000 projecten op. En waarom niet? Wie wil er nou niet direct werken op een supercomputer?”

Maurits Dorlandt benadrukt de kracht van de visualisatie binnen het Tygron Platform. “Je kan hiermee de wereld nu echt heel inzichtelijk maken voor de mensen die je wil laten participeren. En generalisten die zonder domeinspecifieke kennis toch beslissingen moeten maken, kunnen in een oogopslag zien en voelen wat de effecten zijn. Kortom, ik kan mijn wethouder eindelijk de urgentie van dit beleid uitleggen!”

Florian Witsenburg geeft gastcollege aan studenten van de opleiding Applied Geo-Information Science

Logische keuze
Erik Dietvorst voorziet een nog bredere inzet van het Tygron Platform in het onderwijs. “Als opleiding willen we blijven vernieuwen om onze studenten klaar te maken voor de toekomst. Wij zien dat Tygron steeds meer wordt toegepast in het geo-werkveld, vandaar dat dit een logische keuze is. Naast de studenten van de opleiding Applied Geo-Information Science, gaat de HAS Green Academy het Tygon Platform ook aanbieden bij de andere relevante beroepsopleidingen.”

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.