Ingenieursbureau Amsterdam aan de slag met Hittestress simulaties.

Klimaatexperts Marijke Clarisse, Ruben Gauw, Hester Wilderburg, Frans Wijkhuizen en Govert ter Mos van het Ingenieursbureau (IB) Amsterdam hebben met succes de cursus ‘Hittestress Modelleren met het Tygron Platform’ afgerond. In januari en februari 2023 hebben zij deze intensieve cursus gevolgd onder leiding van Rudolf Koster en Florian Witsenburg van Tygron.

“Vanuit het Ingenieursbureau Amsterdam is het onze taak om het juiste advies te geven over klimaatadaptatie binnen de openbare ruimte. Projecten betreffen gebiedsontwikkeling, onderhoud en herinrichting. Het is beleid om de stad klimaat-adaptief te maken en houden. Dit betreft meerdere thema’s zoals wateroverlast, waterveiligheid, hittestress en droogte. We hebben verschillende tools tot onze beschikking in het advieswerk en voor hittestress hebben we het Tygron Platform aangeschaft. Hiermee modelleren we hittestress in de binnenstad en dat werkt erg goed voor ons.” (Govert ter Mors, Adviseur Klimaatadaptatie bij het Ingenieursbureau Amsterdam)

Door klimaatverandering en verstedelijking kan de gevoelstemperatuur op een hete zomerdag hoog oplopen. Dat zorgt voor gezondheidsproblemen en kan zelfs leiden tot sterfte. Het is daarom noodzakelijk om daar waar mogelijk de stad zo te ontwerpen dat bewoners voldoende koele plekken hebben tijdens de warmste dagen van het jaar.

Om de hittestress te beoordelen is door o.a. het RIVM een methode ontwikkeld om hittekaarten te berekenen, met de gevoelstemperatuur als uitgangspunt. Bij deze methode wordt rekening gehouden met verschillende weersomstandigheden en de plaatselijke ruimtelijke situatie, het landgebruik, en de ligging van gebouwen en bomen.

https://support.tygron.com/wiki/Heat_Module_overview

Nu de cursus is afgerond kunnen de klimaatexperts van het IB Amsterdam zelf aan de slag met het uitvoeren van hitte analyses, maar ook met het doorrekenen en beoordelen van toekomstige plannen. Hiermee kan het IB Amsterdam ook hittestress meenemen in het optimaal ontwerpen van de stad Amsterdam.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.