Inladen van 3D modellen in het Tygron Platform

Het Tygron Platform genereert door het combineren van open data automatisch een 3D wereld. De gebouwen in de 3D wereld hebben LoD (Level of Detail) 2. Lees hier meer over hoe de dakvormen automatisch worden gegenereerd en welke data bronnen er worden gebruikt voor de 3D wereld.

De laatste tijd krijgen we echter steeds vaker de vraag om eigen 3D modellen in te laden. Gebruikers willen direct een (voorlopig) ontwerp kunnen toetsen op verschillende thema’s zoals wateroverlast, hittestress en geluidsoverlast. En dat is precies waar het Platform goed voor ingezet kan worden. Daarnaast hebben steeds meer gebruikers een eigen Digital Twin. Dit model willen zij kunnen inladen om als nulsituatie te gebruiken en vervolgens hierin plannen te importeren en toetsen.

Open standaarden

Er zijn veel verschillende formaten en programma’s om 3D modellen te maken. Ook afhankelijk van de doelgroep, worden weer andere formaten en programma’s gebruikt en gehanteerd. Bij Tygron zijn we voor het gebruik van open standaarden om data in te laden en te exporteren. Zo ondersteunen we de GeoJSON en GeoTIFF standaard voor vector en raster data.

Stadsmodel van Den Haag

I3S

Voor 3D data ondersteunen we op dit moment twee open standaarden: I3S en CityGML. I3S, Indexed 3D Scene Layer is een specificatie voor het gebruik van grote 3D open datasets en is speciaal ontworpen voor het streamen van datasets op het web. De specificatie is bedacht door ESRI en is sinds 2017 een OGC standaard. Met behulp van een SLPK (Scene Layer Package), zijn deze Scene Layers uit te wisselen en te exporteren. Aangezien deze standaard is ontwikkeld door ESRI, is het vanzelfsprekend dat met de software van ESRI een SLPK gemaakt kan worden. Zie op onze Wiki de handleiding om een SLPK te maken in ArcGIS Pro en deze in te laden in het Platform. Ook met bijvoorbeeld FME is het mogelijk om een SLPK bestand te maken.

Het fijne is dat je in ArcGIS Pro en FME veel verschillende formaten kunt inladen en transformeren naar een SLPK. Bijvoorbeeld een SketchUp model, een Revit model, een 3D CAD bestand etc. Daarnaast is een voordeel dat er in ArcGIS Online al veel scenes beschikbaar zijn, waaronder bijvoorbeeld het stadsmodel van de Gemeente Den Haag of een stukje van San Francisco. Dit kan vervolgens direct ingeladen worden in het Platform.

San Francisco inclusief texturen

 

Bekijk ook deze filmpjes voor het inladen van verschillende formaten:

Inladen van een SketchUp model

Inladen van een SLPK

Inladen van een CAD bestand

 

CityGML

Als men het heeft over open standaarden voor 3D modellen, denkt men natuurlijk gelijk aan CityGML. Sinds kort ondersteunen wij dan ook deze standaard (vanaf 2 juli 2021 op de LTS). De CityGML standaard bestaat uit verschillende klasses voor veelvoorkomende objecten in een stad, zoals  gebouwen, bruggen en vegetatie. Er zijn 5 LoDs en deze geven de schaal aan waar het model voor gebruikt kan worden. CityGML is natuurlijk een GML encoding, maar er bestaat ook de JSON encoding van CityGML, genaamd CityJSON. CityJSON is een heel stuk compacter dan CityGML. Ook CityJSON bestanden kunnen ingeladen worden in het Platform.

Een bekend voorbeeld van een CityGML dataset is het stadsmodel van Rotterdam. Een recent voorbeeld van een CityJSON dataset is de 3D BAG van de 3D geoinformation research group, TU Delft. In de viewer kun je tiles downloaden in CityJSON formaat en deze zo importeren in het Platform. Zie een korte handleiding hiervoor op de Wiki. Deze tiles komen in verschillende LoDs, standaard wordt de hoogste (meest gedetailleerde) gekozen en geïmporteerd in het Platform. Zie hieronder ook een impressie van de 3D BAG data in het Platform.

 

Bekijk ook deze blog voor een use case in het Tygron Platform waarbij de 3D BAG data is gebruikt. Hierin is een overstroming van de Bommelerwaard gesimuleerd.

 

Zie de volgende handleidingen op onze Wiki om van andere 3D bestandsformaten een CityGML/CityJSON bestand te maken:

 

Aandachtspunten

Er zijn dus veel mogelijkheden om 3D modellen in te laden in het Platform. Bij het werken met 3D modellen in Geo software zijn er een aantal punten waar vaak tegenaan wordt gelopen. De meest voorkomende is wel dat het model niet op de juiste locatie komt te staan. Een belangrijke tip is dus om het model al op de juiste locatie te tekenen of het achteraf hiernaartoe te verplaatsen zodat het model in het Tygron Platform ook op de juiste plek komt te staan. Bekijk ook de Wiki voor meer aandachtspunten.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het inladen van 3D modellen in het Platform? Neem dan contact met ons op.