Veelgestelde vragen
Nieuw op het Tygron platform
Om in te loggen op het Tygron Platform is er een actieve licentie nodig. Na het downloaden van de applicatie wordt toegang tot het Platform gegeven door in te loggen met uw eigen persoonlijke inloggegevens. Deze inloggegevens zijn op twee manieren verkrijgbaar. Of u vraagt een Free Trial aan via de aanvraagknop op het inlogscherm. Of u krijgt inloggegevens van de Domain Admin binnen uw organisatie wanneer er al een lopend licentiecontract bestaat. Wanneer u uw wachtwoord kwijt bent, vraagt u automatisch een nieuw wachtwoord aan met behulp van de ‘wachtwoord vergeten’ functie in het inlogscherm. Meer informatie over licenties is beschikbaar onder Licenses en Partnerships pagina op onze website of stuur een mail aan license@tygron.com.
Tygron biedt aan een mogelijkheid om het Platform uit te testen door het leveren van een gratis proefversie van het software. In deze trial versie kunt u, aan de hand van demo projecten en tutorials, kennis maken met functionaliteiten van de software. Op onze website is meer informatie te vinden over de Free Trial en alle features die de het Geodesign Platform te bieden heeft.
Op de licentiepagina op de Tygron website is een tabel te zien van de verschillende licenties die aangeboden worden https://www.tygron.com/nl/pricing/
Hier staat aangegeven dat u meer nieuwe projecten kan aanmaken dan dat u projecten kan opslaan. Wanneer u een nieuw project aanmaakt op het Tygron Platform doorloopt u de ‘Nieuw Project Wizard’. U kunt ervoor kiezen om het nieuwe project wel of niet op te slaan. Als u het project op een later moment verder wilt gaan uitwerken en complementeren dan wilt u het project waarschijnlijk wel opslaan. Het telt dan mee als een Saved Project in de licentie. Mocht u ervoor kiezen het project niet op te slaan, omdat u bijvoorbeeld alleen wilde laten zien wat het Tygron Platform kan als onderdeel van uw acquisitie of omdat u iets wilde testen, dan telt het project alleen mee als een New Project.
De New Projects worden jaarlijks bij verlenging van de licentie weer op 0 gezet. De Saved projects blijven zo lang staan als dat u ze saved. Als u dus een opgeslagen project wist dan krijgt u weer ruimte vrij om een nieuw project op te slaan.
U kan geen nieuw project aanmaken als alle Saved Projects in gebruik zijn. Dit is omdat de optie niet meer bestaat om het project dat u nieuw heeft aanmaakt eventueel ook op te slaan.
Een licentie kan worden aangevraagd via het Tygron Platform. Door een Free Trial aan te vragen verkrijgt u toegang toe het Tygron Platform. Binnen het Platform kunt u bij Opties naar My License. Daar vindt u de verschillende licentie opties die aangeboden worden op het Platform. Door een keuze te maken voor een van deze licenties en de aanvullende gegevens in te vullen, wordt er automatisch een licentie contract aangemaakt. Deze kunt u vervolgens getekend retour sturen aan Tygron waarna een factuur wordt verzonden. Wanneer de betaling is ontvangen krijgt u toegang tot het volledige software pakket. Meer informatie over de verschillende licenties is beschikbaar bij Licenses en Partnerships. Mocht u nog vragen hebben hierover dan kunt u contact opnemen met ons via license@tygron.com.
Wanneer uw Free Trial account verloopt krijgt u ook de optie om te kiezen voor een verlening in de vorm van een betaalde licentie. Hierover ontvangt u automatisch een email.
Installatie
Om de applicatie van het Tygron Platform te installeren, moet u de installer downloaden via https://engine.tygron.com/. Na het doorlopen van de installatiestappen kunt u, als u beschikt over een internetverbinding en een inlog, direct starten met het gebruik van de software.
Via https://engine.tygron.com/ download u de installer voor het Tygron Platform. Na het doorlopen van de installatiestappen verschijnt er en icoon van de applicatie op het bureaublad. Wanneer u beschikt over een internetverbinding en een inlog, kunt u direct starten met het gebruik van de software.
Dit is niet mogelijk, de applicatie wordt automatisch op de C- schijf geïnstalleerd. Dit heeft te maken met de automatische updates die worden gedownload als die beschikbaar zijn. Wel is er een speciale Multi installer functie voor organisaties die gebruik maken van user accounts op de computers zoals bijvoorbeeld vaak op scholen voorkomt. Hierdoor kan de administrator de applicatie in een keer op meerdere computers beschikbaar maken.
De organisatie waar u voor werkt of waar u een opleiding volgt moet beschikken over een geldige licentie om een inlog te krijgen voor het Tygron Platform. Weet u niet of uw organisatie al een geldige licentie heeft? Mail dan naar license@tygron.com om na te vragen of er al een licentie is en zo ja, wie geregistreerd staat als domain admin. Hij/zij kan u een eigen persoonlijke inlog verstrekken. U kunt ook een Free Trial account aanvragen om kennis te maken met het gebruik van de software
Naast de licentie, moet u beschikken over een internetverbinding en geschikte hardware. Om na te gaan of uw hardware geschikt is om het Tygron Platform te draaien, checkt u de specificaties op deze
Tygron Support Wiki pagina https://support.tygron.com/wiki/Requirements.
Om het Tygron Platform te gebruiken hebt u een laptop of PC nodig die voldoet aan de specificaties die zijn terug te vinden op deze pagina op de Tygron Support Wiki https://support.tygron.com/wiki/Requirements. Vervolgens installeert u de applicatie op uw hardware via deze installer https://engine.tygron.com/. Verder moet u beschikken over geldige inloggegevens. Deze ontvangt u nadat er een licentie is geactiveerd door uw organisatie of u heeft een Free Trial aangevraagd. Als laatste is het hebben van kennis over het gebruik van de software van belang. Bijvoorbeeld door middel van een Quickstart training kunt u een basis leggen voor het starten van uw eigen project.
Om in te loggen op het Tygron Platform moet u over een actieve licentie beschikken. Na het downloaden van de applicatie krijgt u toegang tot het Platform door in te loggen met uw eigen persoonlijke inloggegevens. Deze inloggegevens kunt u op twee manieren verkrijgen. Of u vraagt een Free Trial aan via de aanvraagknop op het inlogscherm. Of u krijgt inloggegevens van de Domain Admin binnen uw organisatie wanneer er al een lopend licentiecontract bestaat. Wanneer u uw wachtwoord kwijt bent, vraagt u automatisch een nieuw wachtwoord aan met behulp van de ‘wachtwoord vergeten’ functie in het inlogscherm. Wilt u meer informatie over het verkrijgen van een licentie, kijk dan op de Licenses en Partnerships pagina op onze website https://www.tygron.com/nl/pricing/ of stuur een mail aan license@tygron.com.
Melding over een grafische kaart kan een indicatie zijn van twee problemen/dingen. In de melding die u ziet staan is aangegeven wat er mis is met uw grafische kaart. Het kan zijn dat u de driver van uw grafische kaart moet updaten. Meer informatie hierover is beschikbaar op Tygron Support Wiki pagina https://support.tygron.com/wiki/Videocard_Troubles.
Een mededeling kan ook betekenen dat de instellingen van de grafische kaart aangepast moeten worden. Dit kan er mee te maken hebben dat de computer over twee grafische kaarten beschikt en dat er een overschakeling naar de andere kaart gemaakt moet worden.
Meer informatie over de te nemen stappen staat beschreven op deze Tygron Support Wiki pagina https://support.tygron.com/wiki/Dual_videocard.
Update
Wanneer er een update beschikbaar is, gaat het Tygron Platform automatisch updaten bij het opstarten van de applicatie.
Nee, het is niet mogelijk om de update over te slaan. Het betreft een automatische update en wordt direct uitgevoerd wanneer u de applicatie opstart en verbonden bent met het internet.
In de melding die u ziet staan is aangegeven wat er mis is met uw grafische kaart. Het kan zijn dat u de driver van uw grafische kaart moet updaten. Meer informatie hierover staat beschreven op deze Tygron Support Wiki pagina https://support.tygron.com/wiki/Videocard_Troubles.
Features
Op de Tygron Support Wiki staan alle bronnen beschreven van de rekenmodellen die als standaard zijn gebruikt voor de bestaande indicatoren. Alle rekenmodellen van de algemene indicatoren zijn te vinden op Wiki Support pagina https://previewsupport.tygron.com/wiki/Calculation_Models
Voor de Watermodule is er een aparte beschrijving van de rekenmodellen die gebruikt zijn. Ze zijn terug te vinden op deze pagina op de Tygron Support Wiki https://support.tygron.com/wiki/Water_Module_Theory#Formulas.
Er worden verschillende open databronnen gebruikt om een project op te bouwen. Op de onderstaande Tygron Support Wiki pagina staan alle bronnen benoemd. Hier kunt u ook zien dat er een verschil zit tussen de bronnen voor projecten binnen Nederland en projecten buiten Nederland. https://support.tygron.com/wiki/Project_Sources#Sources_connected_to_the_Tygron_Platform.
Naast de automatisch gekoppelde bronnen is het altijd mogelijk om projecten te complimenteren met eigen data projecten. Een instructie over het toevoegen van eigen databronnen aan een project is te vinden op de Wiki pagina https://support.tygron.com/wiki/Geo_Data_tutorial.
Het Tygron Platform bestaat uit een Client- en Server Applicatie. De berekeningen voor het opbouwen en bewerken van de 3D-wereld vindt plaats op onze GPU-servers, die we in eigen beheer hebben. Zo bent u verzekerd van de snelst mogelijke rekentijd en als licentiehouder krijgt u zo altijd toegang tot de nieuwste ontwikkelingen die binnen de licentie passen. Zaken als de visualisatie van de 3D wereld vinden plaats via de Client applicatie, op uw eigen hardware
Met behulp van een template kunt u een eigen project met een specifiek thema, bijvoorbeeld gericht op milieucriteria, klimaatadaptatie, energietransitie etc, gebruiken voor meerdere gebieden. De instellingen van een project die niet gelinkt zijn aan een specifieke geografische locatie, zoals belanghebbenden, indicatoren en acties, kunnen op die manier gebruikt worden voor een ander project, in een ander gebied. Met de template functionaliteit kan de gebruiker ook uitgebreide aangepaste indicatoren maken, die gemakkelijk als project sjabloon naar een ander gebied getransponeerd kunnen worden. U kunt ook gebruik maken van bestaande templates, zoals dat van de Climategame die in elk domein standaard beschikbaar is. Voor meer informatie kunt u ook de Templatepagina op de Tygron Support Wiki raadplegen https://support.tygron.com/wiki/Project_Template.
Alle niet geografische data wordt overgenomen in de template die u maakt van een bestaand project. Omdat u het template gebruikt voor een ander gebied dan het originele project kan alle geografisch gerelateerde data niet worden overgenomen. Dingen als areas, measures en cinematics worden daarom niet meegenomen. Deze zijn namelijk altijd gekoppeld aan een specifieke locatie. Voor meer informatie kunt u ook de Templatepagina op de Tygron Support Wiki raadplegen https://support.tygron.com/wiki/Project_Template.
Watermodule
Alle formules die gebruikt worden in de Watermodule zijn beschreven op de Tygron Support Wiki. Op deze pagina staat de theorie beschreven en worden de verschillende formules benoemd die zijn gebruikt per onderdeel https://support.tygron.com/wiki/Water_Module_Theory#Formulas.
Om na te gaan wat de Watermodule voor u kan betekenen is het wellicht interessant om de benchmarks te lezen en te zien wat daar de uitkomsten van zijn. Op deze pagina op de Tygron Support Wiki is per onderdeel van de Water module beschreven welke benchmark(s) zijn gebruikt https://support.tygron.com/wiki/Water_module_benchmarks.
Hoe kan ik...
Het is mogelijk om met meerdere mensen tegelijk in hetzelfde project werken. Uw persoonlijke account moet minimaal over editor rechten beschikken. Verder is het van belang dat u in uw project minimaal net zo veel stakeholder rollen heeft aangemaakt als mensen waarmee u tegelijkertijd in het project wilt werken. Dit is nodig omdat u het project benaderd als een van de stakeholder rollen.
Wanneer u met meerdere mensen in hetzelfde project gaat werken kan een iemand het project opstarten via “Edit Project” in het hoofdmenu. De andere personen kunnen zich aansluiten bij de project sessie door in het hoofdmenu voor de optie Join te kiezen en daar het juiste project te selecteren. Omdat het project al opgestart is, zal het ook niet meer te zien zijn bij de Optie “Edit Project” in het Hoofd Menu.
U kunt, als u Domain Admin rechten heeft, nieuwe users aanmaken in uw domein. Deze functie is te vinden bij Options in het hoofdmenu. Op deze Tygron Support Wiki pagina is precies te zien welke stappen u daarvoor kunt doorlopen https://support.tygron.com/wiki/Account_management#Adding_and_removing_users.
Als u en uw organisatie nog niet over een bestaand domein op het Tygron Platform beschikken dan kunt u ook een nieuw user account aanmaken door een Free Trial aan te vragen.
Door gebruik te maken van een Excel Indicator kunt u een eigen rekenmodel in uw project toevoegen. U moet hiervoor een Excel sheet maken en deze importeren in uw project. Meer informatie over hoe u dat doet is beschikbaar op de Tygron Support Wiki. Meer algemene informatie over een Excel Indicators is beschikbaar op deze pagina https://support.tygron.com/wiki/Excel_(Indicator). Er is ook een algemene pagina over Excel op de Tygron Support Wiki. Hierop staat tevens een webinar die u kunt volgen om zo aan de hand van een voorbeeld Excel sheet een eigen indicator te bouwen https://support.tygron.com/wiki/Excel.
U kunt uw project complementeren met eigen geo data. Het doel van het importeren van de data en de informatie die beschikbaar is in uw file bepalen welke stappen u wilt volgen voor het importeren van uw data. Om u hierbij te helpen is er een Geo Data Wizard beschikbaar in het Tygron Platform. Hierin wordt u stap voor stap begeleidt bij het inladen van uw file https://support.tygron.com/wiki/Geo_Data_Wizard.
Als u meer wilt weten over welke type files u kunt gebruiken om in te laden dan kunt u het beste op de algemene Geo Data pagina kijken op de Tygron Support Wiki https://support.tygron.com/wiki/Geo_Data. Hierop staan de verschillende vormen beschreven en staan ook de verschillende requirements aan gegeven waar uw data aan moet voldoen.
In deze tutorial krijgt u stap voor stap uitgelegd hoe u verschillende bestands typen kunt importeren https://support.tygron.com/wiki/Geo_Data_tutorial.
Probleem oplossen
Wanneer uw account voor het eerst wordt gemaakt, kan de beheerder van uw domein geen wachtwoord voor u instellen. Het enige dat ze kunnen doen, is een reset van uw wachtwoord activeren. Een nieuw wachtwoord wordt willekeurig gegenereerd en verzonden naar het e-mailadres dat ook uw gebruikersnaam is.
Mocht u een Free Trial aanvragen, dan wordt er gevraagd om zelf een wachtwoord in te voeren.
Wanneer u uw wachtwoord wil resetten, kunt u de optie “Wachtwoord vergeten” in het inlogscherm selecteren. Ook hierdoor wordt uw wachtwoord opnieuw ingesteld en wordt een nieuw willekeurig gegenereerd wachtwoord naar uw e-mailadres verzonden.
Kleine tip: Geef de e-mail een paar minuten om aan te komen en controleer uw spamfolder voor het geval dat de mail niet binnenkomt.
Om het willekeurige wachtwoord te wijzigen ga naar Opties “Mijn account”. Daar hebt u de optie “Mijn wachtwoord wijzigen”. Klik erop en u wordt gevraagd een nieuw wachtwoord in te voeren.
Kleine tip: Uw wachtwoord moet ten minste 8 tekens lang zijn en ten minste één cijfer bevatten. Kies een wachtwoord dat gemakkelijk te onthouden is, maar moeilijk te raden is voor anderen.
Er worden standaard nieuwe functionaliteiten ontwikkeld en bugs opgelost tijdens de standaard release cyclussen van Tygron. Het kan echter zo zijn dat u als klant een specifieke nieuwe feature wilt gebruiken of graag een bepaalde bug snel opgelost ziet worden. Wanneer u een partnership licentie afneemt bij ons dan krijgt u de mogelijkheid om dit soort wensen uit te spreken en zullen wij altijd samen met de klant kijken naar wat haalbaar is binnen een bepaalde tijd en welke (eventuele) kosten daaraan verbonden zijn. Voor meer informatie over de verschillende partnership licenties die beschikbaar zijn kunt u contact opnemen met license@tygron.com. We helpen u dan graag verder aan relevante informatie en kijken dan samen met u wat een passende oplossing is.
Als er een fout in uw Excel sheet zit krijgt u een error melding te zien in uw project. In de melding wordt een indicatie gegeven in welke cel zich de fout bevindt. U kunt dan de debug Excel sheet downloaden en deze bekijken om te zien welke waardes vanuit uw project worden ingeladen in uw Excel waarmee gerekend wordt. Als u de fout wilt herstellen, moet u de originele Excel sheet aanpassen en updaten in het Excel overzicht in uw project.
Wanneer u een project niet ziet staan bij Edit Project in het hoofdmenu, maar u wel toegangsrechten hebt tot dit project, dan staat uw project waarschijnlijk bij de optie Join in het hoofdmenu. Dit kan voorkomen als er al iemand binnen hetzelfde domein aan het editen is in hetzelfde project. Dan is er al een sessie geactiveerd
met dit project en wordt het dus al ge-edit. Daarom is het dan niet meer beschikbaar bij de optie Edit project.
Wat ook een reden kan zijn dat uw project bij Join staat, is als u zelf al aan het werk was in uw project maar om een bepaalde reden het project niet goed is afgesloten. Dit kan bijvoorbeeld zijn als u de connectie met internet verliest, uw project is vastgelopen of u heeft uw laptop gewoonweg dichtgeklapt. Dan wordt uw project nog een kwartier actief gehouden zodat u opnieuw kunt joinen en verder gaan met editen waar u gebleven was. Mocht u niet binnen dat kwartier opnieuw met uw project verbinden dan wordt uw project alsnog afgesloten en gesaved.
Beveiliging en privacy
Tygron hecht veel waarde aan de privacy en beveiliging van uw data.
Met een licentie werkt u in een eigen, door een wachtwoord beveiligd, domein. Dit domein wordt door u zelf beheerd, dus u bepaalt ook zelf wie er toegang toe heeft. Het is niet bij voorbaat nodig dat u zelf gegevens toevoegt aan uw projecten, maar het kan wel. Data die u toevoegt aan uw projecten en domein worden versleuteld verzonden en beveiligd opgeslagen. Tygron behandelt uw gegevens uiterst vertrouwelijk. Indien u wilt dat Tygron in uw projecten meekijkt, bijvoorbeeld om support te verlenen, dan kunt u dat zelf aangeven. De toegang tot uw project staat dus standaard uit voor het Tygron supportteam.
Het Tygron Platform draait op onze eigen server. Juist ook omdat we de beveiliging op die manier goed kunnen regelen. We werken met een versleutelde SSL-verbinding.
Het Tygron Platform bestaat uit een Client en Server Applicatie. De data (projecten) worden bewaard en bewerkt in de server applicatie. Hierbij blijft de data altijd eigendom van de klant zelf. De klant kan via de Client Applicatie de data opvragen/verwijderen en rechten aan toekennen.
Wilt u aanvullende informatie lezen hierover dan kunt u op onze privacy policy page terecht: https://www.tygron.com/nl/cyber-security/
Voor meer informatie over de privacy voorwaarden van Tygron verwijzen we u graag door naar onze Privacy Policy pagina op onze website. Hier staat precies beschreven aan welke voorwaarden onze software voldoet https://www.tygron.com/nl/cyber-security/
De voorwaarden die u te zien krijgt bij de eerste keer dat u de applicatie opstart zijn de eindgebruikersvoorwaarden, de zogeheten EULA. Dit zijn voorwaarden die compleet in lijn zijn met de voorwaarden die in de licentie zijn opgenomen. Maar omdat de licentie wordt uitgegeven op basis van een organisatie wordt er ook nog aan de eindgebruiker zelf een moment geboden om u in te kunnen lezen op de voorwaarden die gebonden zijn aan het gebruik van het Tygron Platform. Op onze Tygron Support Wiki zijn de voorwaarden terug te vinden http://www.tygron.com/eindgebruikersvoorwaarden/.
Mocht u de voorwaarden nog eens rustig na willen lezen dan kan dat. Op onze Tygron Support Wiki zijn de voorwaarden terug te vinden http://www.tygron.com/eindgebruikersvoorwaarden/.